sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Taustoja ja tavoitteita

Ajattelin nyt alkuun vähän valaista taustojamme. Olemme nelihenkinen perhe, jossa on kaksi alle kouluikäistä lasta. Asumme uudessa omakotitalossa ruuhkasuomessa. Lainarahaa on niin paljon, että lisää ei enää haluta. Rahanmenoa kuitenkin olisi tiedossa lähitulevaisuudessa, kun autotallia ja lisäneliötäkin olisi vielä halu rakentaa, myös venehaaveita täällä elätellään.

Elämäntapamme on ollut rahankäytöllisesti melko vastuutonta. Jonkinlainen puskurirahasto on pahanpäivänvaralle saatu kerättyä, mutta sen jälkeen säästäminen on ollut vähän sitä sun tätä. Toisin sanoen, sitä ei ole harrastettu, vaan rahaa on käytetty niin kauan kuin sitä on. Rahankäyttöön ei oikeastaan ole hirveästi kiinnitetty huomiota, tai haettu edes niitä kohteita, joissa meillä olisi säästää ja niitä varmasti on. Ja tämä ei todellakaan tarkoita sitä, että rahaa olisi koskaan liiemmin ylimäärin ollut, vaan sitä, että rahaa on surutta käytetty sen verta kuin sitä on tilille tullut, mutta pidetty samalla huoli siitä, että pakollisiin ruokakuluihin ym. on raha riittänyt myös loppukuusta.

Perheessämme toinen työskentelee neljäpäiväistä työviikkoa naisvaltaisella alalla, jonka palkkausasteen varmasti jokainen voi kuvitella, ja toinen ns. duunarina ykstyisyrityksessä, joten tulomme ovat enintäänkin keskinkertaiset. Lainaa on asunnosta varmasti liikaa maailmantaloudellinen tilannekin huomioon ottaen, mutta toistaiseksi ainakin lyhennyksistä on selvitty. Muita lainoja kuin asuntolainaa ei ole. Lainanhoitokulut lohkaisevat käteenjäävistä tuloistamme n. kolmanneksen. Omakotalon ylläpitokustannukset ja muut pakolliset menot tulevat tähän päälle.

Tavoitteista kerron myöhemmin lisää, mutta paljastampa nyt sen verran, että kolmivuotistavoitteenamme on saada säästöön n .40 000€:a. Ja nyt joku ehkä ajattelee, että eihän tuo nyt ole summa eikä mitkään, mutta meille tulotasomme ja laina ym. menomme huomioon ottaen summa on SUURI ja jotain tarttis tehdä tavoitteisiin paastäksemme. Pelkkä sukanvarteen säästäminen tuloistamme, kun ei tähän summaan tietä tarjoa. Menoja tulee karsia ja lisätuloja olisi saatava. Ideoita on paljon, katsotaan mihin rahkeet riittävät.

-Säästöpää-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti